Bantuan

Bantuan RM 1,000 akan mula disalurkan pada Jun ini

 

Permohonan baharu Geran Khas Prihatin (GKP 3.0) telah dibuka pada 1 sehingga 15 April lalu. Kini permohonan tersebut telah ditutup.

GKP 3.0 ialah satu lagi bantuan tambahan yang diumumkan oleh Perdana Menteri semasa pandemik Covid-19. Bantuan ini adalah untuk membantu PKS yang menghadapi masalah kekurangan pendapatan.

Jumlah Bantuan 

Jumlah bantuan GKP 3.0 yang telah diumumkan oleh kerajaan ialah berjumlah RM 1,000 dan tambahan RM 500. Tidak seperti pembayaran GKP 1.0 dan GKP 2.0 yang berjumlah RM 3,000. 

Perbezaan GKP Permai dan GKP 3.0 ?

GKP Permai yang berjumlah RM 500 dan RM 1000 telah dibayar kepada mana-mana penerima GKP 1.0 dan GKP 2.0 bergantung kepada status COVID-19 negeri. Negeri bantuan GKP  PKP akan dapat RM 1000 manakala negeri yang PKPP atau PKPB akan dapat RM 500. Pembayaran telah dilakukan pada Mac lalu.

Tetapi. GKP 3,0 yang berjumlah RM 1000 akan mula dibayar pada Jun 2021 nanti. Manakala baki RM 500 akan dibayar pada Julai.


Syarat Kelayakan GKP 3.0

Walaupun jumlah bantuan GKP 3.0 tidak sebanyak bantuan GKP 1.0 dan GKP 2.0 tetapi bantuan ini dapat kepada semua penerima.
  • Sebelum ini, penerima GKP 1.0 tidak menerima GKP 2,0 tetapi untuk GKP 3.0 semua penerima GKP 1.0, 2.0 dan permohanan baharu yang lulus turut layak untuk dapat RM 1,000.
Kepada permohonan baharu GKP 3.0 anda boleh buat semakan kelulusan melalui portal rasmi Geran Khas Prihatin (GKP).

Tarikh Pembayaran RM 1000


Mengikut daripada kenyataan yang dikeluarkan oleh Kementerian Kewangan Malaysia, pembayaran Geran Khas Prihatin (GKP 3.0) akan dilaksanakan pada 
  • Jun 2021

Related Articles

One Comment

  1. Salam Dato Seri aka Abah….t.ksih terlebih dahulu,saya ucapkan pada Dato Seri atas bantuan2 yang diberikan pada rakyat dari mula nye wabak ini melanda dan menyerang seluruh dunia…disini pon saya tak nak berceloteh panjang tentang ape yang saya dan puluhun ribu….ratus ribu rakyat mahukan….mohon sangat atas jasa baik Dato Seri aka Abah dapat membawa usul ini supaya dapat dibincangkan……saya dan puluhan ribu rakyat mahu sambungan i sinar hingga Dec 2021….Bagi saya pula ini saja la harapan saya dengan keadaan saya yang hilang pekerjaan dan ada komitmen….Perlu menjaga ibu yang semakin uzur dan seorang kakak(oku)yang perlu saya jaga…..Saya mohon atas jasa baik dan timbang rase Dato Seri untuk bincang kan suara rakyat ini agar ada sambungan i sinar 3.0…Dan dengan keadaan sekarang ni amat la kurang pihak syarikat untuk sediakan pekerjaan….Tambah pula bagi peringkat umur yang seperti saya,agak sukar dan susah untuk mendapatkan pekerjaan….Sekali lagi saya mohon atas dasar perikemanusiaan agar adakan sambungan i sinar 3.0…..Terima Kasih Dato Seri aka Abah sudi la sekiranye perkara ni dapat dibincang dan diluluskan segera…..Assalamulaikum….

  2. Salam sejahtera Dato seri… Saya dengan rendah diri mohon jasa baik dari dato meluluskan i sinar 3.0 ni dengan kadar segera… Ribuan terima kasih kami ucapkan… Aminnn

  3. Sallam dato,saya dh berapa kli mohon GKP,sbb sy bangrkup tiada acaunt bnk,maka saya tk dapat..saya merayu dgan dato,sekarang saya mngunakn acaunt bank anak saya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button