STR

Bantuan Tambahan Sumbangan Tunai Rahmah (STR) 2023

Pembayaran Sumbangan Tunai Rakyat (STR) Fasa 1 sudah dimulakan pada 17 Januari 2023. Mungkin terdapat segelintir daripada anda tertanya-tanya, adakah bantuan tambahan STR turut diberikan sama seperti bantuan lalu. Oleh itu, sila semak di bawah

SUMBANGAN TUNAI RAHMAH STR

Merupakan sebuah bantuan kerajaan yang disalurkan kepada masyarakat yang layak. Diberikan kepada rakyat yang betul-betul memerlukan dari segi pendapatan dan jumlah tanggungan.

Diluluskan dan hasil inisiatif kerajaan lalu yang diteruskan untuk membantu rakyat yang sedang hadapi kos sara hidup yang kian meningkat.

BANTUAN TAMBAHAN

Sedia maklum, bantuan sebelum ini iaitu Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) 2021 dan Bantuan Keluarga Malaysia (BKM) memberikan rakyat bantuan tambahan melebihi daripada jumlah asal bantuan terbabit.

Sudah tentu, pemberian bantuan tambahan tersebut telah berikan nafas baharu kepada golongan yang menerimanya sebelum ini. Diharapkan kerajaan sekarang turut meneruskan perkara sedemikian untuk kelangsungan hidup rakyat.

BANTUAN TAMBAHAN BPR 2021

Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) adalah sebuah bantuan yang sama dengan Sumbangan Tunai Rakyat (STR). Di bawah pentadbiran Tan Sri Muhyiddin Yassin, beliau telah meluluskan bantuan tambahan BPR 2021 untuk membantu rakyat yang terkesan akibat pandemik.

Bantuan tambahan yang diumumkan oleh Perdana Menteri adalah maksimum RM 500 yang diberikan kepada isi rumah berpendapatan RM 2,500 dan ke bawah.

Manakala bantuan RM 300 diberikan kepada isi rumah berpendapatan bulana RM 2,501 hingga RM 4,000. Seterusnya, individu bujang pula terima bayaran RM 100.

BANTUAN TAMBAHAN BKM 2022

Setelah bayaran BPR 2021 di bawah Tan Sri Muhyiddin Yassin. Bantuan Keluarga Malaysia (BKM) 2022 pula di bawah pentadbiran Datuk Seri Ismail Sabri. BKM adalah bantuan yang sama seperti STR, BPR, BSH dan BR1M.

Sama seperti BPR 2021, BKM 2022 turut berikan bantuan tambahan khas kepada golongan penerima BKM yang layak sahaja.

Bantuan tambahan RM 500 diberikan kepada penerima isi rumah status ibu / bapa tunggal yang menepati syarat.

Manakala, warga emas berstatus isi rumah turut terima bantuan tambahan RM 300.

Menjadikan jumlah maksimum BKM 2022 adalah RM 2,500 seorang bagi penerima bantuan tambahan.

BANTUAN TAMBAHAN STR 2023

Perkara mengenainya belum diumumkan oleh Perdana Menteri setakat ini. Kemungkinan besar bantuan tambahan turut diberikan untuk membantu rakyat yang berkeperluan.

Pihak kami berharap sekiranya pihak kerajaan turut berikan bantuan tambahan STR, adalah lebih banyak daripada bantuan tambahan sebelum-sebelum ini. Ini kerana kenaikan kos sara hidup atau inflasi makin tinggi berbanding sebelum ini.

MAKLUMAT LANJUT

Sebarang maklumat lanjut mengenai bantuan tambahan STR 2023 akan kami kemas kini dan masa ke masa. Marilah kita berdoa yang terbaik untuk negara kita, Malaysia.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button