Uncategorized

Semakan Status Dan Maklumat Penuh BKM 2022

Semakan BKM 2022 Bantuan Keluarga Malaysia lulus atau tidak termasuk semak status LHDN dan semakan untuk penerima isi rumah B40, warga emas, ibu dan bapa tunggal serta bujang seperti yang dikatakan dalam pembentangan Bajet 2022.

Bermula tahun 2022, ada berita baik buat untuk anda yang mana bantuan yang lebih komprehensif diperkenalkan kepada anda.

Pembaharuan drastik telah pun dilakukan termasuk tambahan bantuan kewangan tunai setiap bulan dengan harapan bebanan yang anda tanggung dapat diringankan oleh kerajaan Malaysia.

Berdasarkan cadangan dan dapatan daripada dari pakar ekonomi, rakyat marhaen di bawah, ahli politik, akhir kerajaan bersetuju untuk mengumumkan berita baik ini.

Bantuan BKM ini dipecahkan kepada beberapa kategori dan kumpulan sasar yang dikesan untuk dibantu sepanjang tahun 2022 kelak iaitu isi rumah anak yang ramai, pendapatan bulanan yang rendah, butiran lanjut seperti di bawah ini

SEMAKAN BKM BANTUAN KELUARGA MALAYSIA BAJET 2022

Jika semasa Bantuan Prihatin Rakyat BPR diperkenalkan, jumlah bantuan tertinggi adalah RM 1,800 sahaja. Tetapi kerajaan merasakan jumlah itu sudah tidak releban dan perlu ditambah lagi. Hasilnya…
Semakan Bantuan Keluarga Malaysia (BKM) RM 2000, RM 1000, RM 1500, RM 800, RM 600, RM 500, RM 400 dan RM 350 untuk anda termasuk bujang yang diperkenalkan dalam pembentangan bajet Belanjawan 2022. 

1. Semakan Bantuan BKM 2022 LHDN (RM 2,000)

Bantuan kewangan RM 2,000 diberikan kepada anda yang menerima gaji RM 2,500 dan kebawah.
  • RM 2,000 untuk yang mempunyai 3 orang anak dan ke atas

2. Semakan Bantuan BKM RM 1,500

Manakala anda yang menerima gaji dan pendapatan tidak lebih RM 2,500 sebulan dan
  • RM 1,500 kepada yang mempunyai 1-2 orang anak

3. Jumlah Pembayaran Bantuan BKM 2022 RM 1,000

Pembayaran bantuan untuk isi rumah yang mempunyai pendapatan RM 2,500 dan ke bawah
  • RM 1,000 untuk yang belum memiliki anak

4. Bantuan Tambahan RM 500

Untuk yang menerima gaji dan pendapatan sebulan sehingga RM 5,000 sebulan tetapi bergelar ibu tunggal / bapa tunggal bakal menerima bantuan kewangan RM 500

5. Bantuan Warga Emas RM 300 Sebulan

Jika isi rumah ada warga emas, anda layak dapat bantuan RM300 lagi setiap bulan dari kerajaan

6. Bantuan Keluarga Malaysia Bujang RM 600

Jika anda merupakan seorang warga emas berpendapatan bawah RM 5,000 yang masih memegang status bujang / masih tiada pasangan lagi, anda layak dapat RM 600 bantuan untuk bujang seperti yang diumum dadlam belanjawan Bajet 2022.

7. Jumlah Bayaran Bantuan BKM Bujang 2022 (RM 350)

Kepada yang tertanya-tanya, jangan risau. Semakan menunjukkan jumlah bantuan JKM bujang ada untuk anda dengan bayaran sebanyak RM 350 seperti yang terkandung dalam bajet belanjawan 2022.

TARIKH BAYARAN

Setakat ini, tarikh bayaran akan dikemaskini dari masa ke masa.

Pembayaran duit Bantuan Keluarga Malaysia yang telah anda kemas kini melalui pangkalan data LHDN samada di Maybank, BSN, Public Bank, Bank Islam dan lain-lain bank.

Kepada yang mengalami masalah gagal kredit duit masuk ke dalam akaun bank, anda boleh membuat tebusan tunai di mana-mana cawangan BSN terdekat.

SOALAN LAZIM & FAQ BANTUAN KELUARGA MALAYSIA

1. Adakah ada Bantuan Keluarga Malaysia (BKM) untuk bujang ?

Ada, butiran terdapat di atas.

Semoga dengan pemberian Bantuan Keluarga Malaysia (BKM) mampu membantu penerima yang layak.


 

Related Articles

One Comment

  1. salam satu family…saya nak tanya….mcm mna dgn bantuan yg kerajaan HoLd Dan sekat….utk kami yg Sebelom ni adalah penerima lama seperti saya dulu sye terima Brim,BPr,Bsh sye Di batalkan dri 2019 tdk dpt…sdgkn masa to bantuan Gkp belom dikluarkan lagi….selama dua tahun Bntuan BPR BSH sya tdk dpt…Bila sye Mula niaga bt bntuan GKp semua Bntuan sye tdk dt…Kmi hnya berga kecil shja…Xckup dgn Hnya stu Btusn Yg disalurkan..Hnya Bntuan GKP sja..Saya MOHON PIHAK BERKENAAN BERI KEADILAN BUAT KMI PENIAGA KECIL…TUNAI JANJI YG KORANG KOTAKAN…SALAM DARI SAY ANAK UTARA

  2. Selamat petang dan salam sejahtera.
    Mau minta pencerahan berkenaa bayaran BKM ni bila sebenarnya sbb ramai yg ckp 15/3 tp dah sampai tarikh masih BLM ada yg terima.mohon dipercepatkan pemberian bantuan BKM.sbb ada di antar kita yg hilang pekerjaa.anak sekolah ramai.pekerjaan pula yg dpt partime je.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button