BantuanBantuan Lain

Bantuan Khas Aidilfitri Akan Dibayar April Ini, Semak Tarikh Rasmi Bayaran

Bantuan Khas Aidilfitri ini telahpun dibentangkan semasa Belanjawan 2023 pada Februari lalu yang mana kerajaan telah mempersetujui untuk menyalurkan bantuan khas sebanyak RM700 kepada penjawat awam yang dikenali sebagai Bantuan Khas Kewangan Aidilfitri.

Bantuan Khas Kewangan Aidilfitri (BKKA)

Pemberian Bantuan Khas Kewangan Aidilfitri ini adalah salah satu langkah keprihatinan Kerajaan dalam membantu mereka membuat perancangan awal dan persiapan bagi menyambut Hari Raya Aidilfitri tidak lama lagi.

Bantuan ini diberikan adalah untuk menghargai jasa dan pengorbanan penjawat awam selama mereka berkhidmat kepada Keluarga Malaysia.

Syarat Kelayakan Penerima BKKA

Syarat kelayakan yang telah ditetapkan untuk penerima adalah seperti berikut;

  • Penjawat awam – Gred 56 dan ke bawah termasuk kakitangan di bawah skim Contract of Service, Pegawai Sambilan Harian serta lantikan di bawah MyStep.

Jumlah Bantuan

Jumlah bantuan yang akan diberikan adalah seperti berikut;

  • RM700 – Diberikan kepada penjawat awam Gred 56 dan ke bawah termasuk kakitangan di bawah skim Contract of Service, Pegawai Sambilan Harian serta lantikan di bawah MyStep.

Tarkih Rasmi Bantuan Disalurkan

Menurut surat edaran JPA, https://docs.jpa.gov.my/docs/se/2023/se23032023.pdf menyatakan bantuan ini akan disalurkan pada 17 April 2023 bersama dengan pembayaran gaji bulan april.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button